
Acarkon Kereste
Aradığınız; net sınıflandırma, istenilen ebatta kesim ve her aşamada kontrol ile standart kalitenin korunması ise doğru yerdesiniz.
Aradığınız; net sınıflandırma, istenilen ebatta kesim ve her aşamada kontrol ile standart kalitenin korunması ise doğru yerdesiniz.
Tomrukların belirli standartlara göre kesilerek biçilmesi ile kereste elde edilir. Çeşitli ihtiyaçlara göre kereste modelleri yer alır. Kullanım alanlarının genişlemesi ile bu çeşitlilik artmıştır. Özellikle ağır işler için farklı kereste çeşitleri kullanılır. Bu keresteleri aynı zamanda farklı ölçülerde ve genişliklerde üretmek de mümkün.
Ağaç tomruklarının kesilerek biçilmesi sonucu meydana gelen ve genellikle inşaat, marangozluk işlerinde kullanılan ağaç malzeme olarak tanımlanabilir. Kereste, ağaçları ve dallarını oluşturan bir malzemedir. Sert yapıya sahiptir.
Keresteler sert ağaç kerestesi ve yumuşak ağaç kerestesi olmak üzere iki türü vardır. Sert ağaç keresteleri genellikle inşaat sektöründe, dış mekanlarda, mobilya üretiminde, gemi yapımında kullanılır. Bu sert ağaç kerestelerinin damarları oldukça sıkıdır ve yetişmeleri de çok uzun zaman alır.
Bu kereste türlerine örnek olarak da şunlar verilebilir;
Yumuşak ağaç kereste türleri ise, daha çok inşaat sektöründe ve ambalajlama işlerinde kullanılıyor. Bu Konya orman ürünleri kereste türlerine örnek olarak da göknar, ladin, kavak ve çam verilebilir.
Kerestenin damarlarının yönünde yarılarak ve şekillendirilerek üretilen kereste türüne yarma kereste deniyor. Keresteler kesilme şekillerine göre de çeyrek kesim ve düz kesim kereste olarak iki gruba ayrılıyor. Bu yarma kerestelerin üretimi oldukça beceri isteyen bir kerestedir. Aynı zamanda çok da vakit gerektiriyor. Ancak düşük verimlilik düzeyine sahiptir. Bu açıdan Konya kereste olarak çok fazla tercih edilen kereste türleri değildir.
Kesme, biçme ve kurutma işlerinin yapıldığı kereste çeşitlerinden biri de silinmiş kerestedir. Silinmiş keresteler farklı ölçülerde üretilebilir. Ağır işlerde kullanmak için genellikle silinmiş kereste tercih edilir. Çam, ladin, gürgen gibi ağaçlardan yapılan silinmiş keresteler daha fazla uzun ömre sahip oluyor. Bu ağaç türleri oldukça dayanıklı olan ağaçlardır. Bu açıdan konya kereste üreticileri bu ağaçlardan elde edilen keresteleri tercih ediyor. Silinmiş keresteler genellikle masa, kapı, pencere, çatı iskelesi, tavan döşemesi, yer döşemesi ve inşaat işlerinde kullanılıyor.
Kereste alırken diri odundan yapılmış olması, güzel kokması, leke olmaması, dayanıklı ağaçtan yapılmış olması, parlak olması, çatlakların olmaması, damarlarının boyuna doğru olması ve ölü budaklardan ayrılmış olmasına dikkat edilmelidir. Bu açıdan kereste üreticileri bunlara dikkat edilmesini öneriyor.
Kullanıldığı ağaç türüne göre kereste fiyatları değişebiliyor. Bir kavak ağacından yapılan kereste, daha düşük bir fiyatla alınabiliyor. Ülkemizde kavak ağacı oldukça fazla sayıda bulunuyor. Kavak ağaçları kolay bir şekilde yetişen ağaç türüdür. Kereste olarak kullanılması da uygun bir ağaçtır. Oldukça düşük fiyata sahiptir. Bu açıdan sıklıkla kavak ağacından yapılan keresteler tercih ediliyor. Yapıları bakımından da oldukça sağlam bir yapıya sahiptir. Ceviz ağacından yapılan keresteler ise fiyat bakımından daha yüksektir. Bunun sebebi de, ceviz ağaçları zor yetişir.